Vanliga frågor

Kommer dessa produkter att göra mig stark och muskulös?

Styrka och muskelmassa är ett resultat av regelbunden och hård träning i gymmet med fokus på progression i huvudövningarna (bänkpress, marklyft, knäböj, rodd, militärpress med flera). Kosten är en viktig del i att säkerställa återhämtning och prestation, men det progression i järntemplet som möjliggör muskeltillväxten.

Vad är vassleproteinpulver?

Vassle (engelska: whey) är en mejeriprodukt som är en biprodukt vid tillverkning av ost. Vassle kan drickas på egen hand tillsammans med mjölk eller vatten och kan även användas som en ingrediens i diverse recept. Tack vare dess höga proteinhalt är det ett populärt livsmedel för de som regelbundet styrketränar.

Behöver jag proteinpulver?

Det beror på ditt dagliga behov av protein. Den generella rekommendationen är att inta ca 1,6-1,8 g protein per kg kroppsvikt. Rekommendationen för hårt tränande eller personer på kaloriunderskott är 2 g per kg kroppsvikt. Vassle är ett utmärkt sätt att öka den totala mängden protein för dagen, då det är billigt och lättillgängligt. Om man inte räknar sitt intag av protein rekommenderar jag att ta en shake om dagen. Jag använder själv vassle som en bas i smoothies, ett exempel på en sådan smoothie är två skopor av vassle med blåbärssmak, ca 5 dl röd mjölk, en skvätt grädde samt en näve frysta blåbär.

Vad är EAA (essentiella aminosyror)?

EAA (engelska: essential amino acids) är som namnet antyder nio stycken essentiella aminosyror som med fördel kan intas innan, under eller efter träning i syfte att stimulera proteinsyntesen (uppbyggandet av muskler). Aminosyror bidrar även till det dagliga intaget av protein och är mer lättsmält än vassle.

Behöver jag kosttillskott?

Jag rekommenderar att ta ett blodprov för att se hur ens värden ser ut. Därefter kan man justera kosten, antingen genom ändrade matvanor eller genom kosttillskott. Några generella råd för kosttillskott är som följer: Under vinterhalvåret; ta D-Vitamin. Under perioder av hård träning; ta extra magnesium och zink. Omega-3 är rekommenderat att ta om man inte äter fet fisk regelbundet. Vassle är tekniskt sett inte ett kosttillskott, utan en matvara, och kan med fördel intas på en dagligen. Viktigt att poängtera är även att det viktigaste är att ha en gedigen kosthållning. Kosttillskott är endast tillskott.

Är aspartam farligt?

Nej. På grund av en studie från 80-talet samt påtryckningar från sockerindustrin har aspartam målats ut som en hälsofara. Så är inte fallet. Här är en samling studier angående aspartam. För den som fortfarande är skeptiskt till aspartam har vi vasslesmaker med stevia (vanilj och banan, samt citrus för aminosyror).

Använder du själv produkterna i webbshoppen? 

Ja. Målet med webbshoppens sortiment är att endast ha sådant som jag själv använder och produkter med stöd av vetenskap alternativt naturmedicinsk tradition.

Är kosttillskott och vassle endast för de som tränar?

Nej, oavsett aktivitetsnivå så kan du optimera din kosthållning genom kosttillskott. Och som redan nämnt så är vassle ett livsmedel som med fördel kan inkorporeras i ens dagliga matrutin (förutsatt att man inte är laktosintolerant).

Vilka åtgärder tar ni i termer av miljöansvar?

Vi har en minimalistisk inställning till paketering (primärt genom att ha påsar istället för burkar). Detta spar på både resurser och på fraktutrymme.